Els coixins són una peça clau per al nostre descans. Un coixí que no s’adapti bé al nostre cos no només perjudica la nostra qualitat del son sino també la nostra salut.

Si t’aixeques cansat, amb dolors de coll o cervicals pot ser que hagi arribat el moment de canviar de coixí. A continuació et donem alguns consells per a escollir la que millor s’adapti a les teves necessitats.

Consells per a escollir el millor coixí

Abans de res, has de saber que no existeix el coixí perfecte però sí que trobaràs un model que s’ajusti perfectament al teu cos. El més important és que el cap, el coll i la columna estiguin ben alineats, i a més a més, hauràs de prestar atenció a altres aspectes.

Mida

El primer que has de tenir en compte a l’hora de comprar un coixí és la mida. És important que l’amplada no superi la de les teves espatlles. L’altura i el gruix del coixí ja és qüestió de gustos i dependrà de les necessitats de cada un.

Un coixí d’altura mitja, d’uns 12 cm. és més adequada per aquelles persones que dormen boca amunt. En cas que dormis boca avall, l’ideal és un coixí més baix d’entre 8-10 cm. En canvi, els coixins més altes estan indicades per aquells dorments que ho fan de costat, ja que així s’afavoreix la correcta alineació de la columna.

Material de fabricació

Escollir el farcit del coixí també és important per garantir un bon descans. Aquest pot ser natural o sintètica, més  o menys transpirable i amb diferents graus de fermesa. Els farcits més habituals són els de ploma o de làtex.

  • Plomes: aquest farcit natural sol estar confeccionat amb plomes d’oca o ànec. Ofereix una excel·lent adaptabilitat, ja que es deformen fàcilment però recuperen ràpidament la seva estrucutura natural. Resulta ideal per a les persones que dormen boca avall.
  • Fibra: aquest material ofereix una adaptabilitat bàsica i de fermesa mitja. Són fresques i molt transpirables, pel qual són perfectes per aquelles persones que tenen tendència a suar o a passar molta calor durant les nits.
  • Gel: aquest farcit és perfecte per aquelles persones que pateixen de problemes cervicals, ja que ofereixen un efecte de frescor i l’adaptabilitat característica dels coixins de viscoelàstica. A més a més, aconsegueixen absorbir la calor i redueixen la suor.
  • Viscoelàstica: aquest material ofereix un gran confort. És hipoalergènic i s’adapta perfectament al coll i a les cervicals. Tingues en compte que existeixen coixins de viscoelàstica amb diferents graus de densitat.
  • Làtex: el farcit de làtex pot ser sintètic, natural o una mescla de ambdós. El seu principal avantatge és que ofereix una bona subjecció i s’adapta perfectament als moviments. A més a més, també són hipoal·lèrgeniques.

Manteniment

Has de tenir en compte que si inverteixes en un bon coixí és important que la cuidis bé. Recorda que un correcte manteniment t’ajudarà a mantenir-lo en bon estat. La durada mitja d’un coixí és de 2 a 3 anys però si el cuides de forma correcta, podràs allarga la seva vida útil fins a 5 anys. Alguns consells per a que així sigui:

  • Aireja el coixí sovint per evitar que acumuli pols. Obre les finestres i ventila bé l’habitació abans de fer el llit.
  • Dona la volta, de tan en quan, per evitar que es deformi.
  • Renta el coixí un o dos cops a l’any. Segueix bé les instruccions del fabricant i assegura’t de que el teu coixí es pugui rentar.
  • Utilitza la funda protector que t’ajudarà a mantenir el teu coixí net i lliure d’àcars. Això sí, recorda que la funda s’ha de rentar amb freqüència.