Les parasomnies són comportaments anormals que apareixen durant el son, és a dir, són alteracions del son que poden desencadenar en un assumpte greu i que requereixen de tractament. Les parasomnies són típiques de l’edat infantil o adolescència però en ocasions poden repetir-se en l’edat adulta.

Les parasomnies es classifiquen segons la fase del son en la què apareixen així com el seu significat. Les més freqüents són parlar mentre dormim així com la confusió al despertar-se, desorientació en la concepció espai-temps, lentitud de resposta als estímuls externs, etc. No hem de confondre l’atordiment inicial que molts pateixen al despertar-se, que és totalment normal. Quan parlem de desorientació ens referim a que la persona després de sonar el despertador, aixecar-se no és conscient del què està fent i quan ja està despert no és conscient del que ha passat.

El somnambulisme també és una parasòmnia, així com el síndrome de cames inquietes. Els terrors nocturns, més típics dels nens, són símptomes de patir una parasòmnia.

Les parasòmnies es diagnostiquen bàsicament pel testimoni d’una tercera persona o bé, pels símptomes que detecti el dorment. Per això, és molt important que si detecta que durant el son alguna cosa no va bé, consulti amb un metge.

Les parasòmnies són trastorns de la conducta inesperats i no desitjats que es donen quan comença el son, durant o quan ens despertem. Si vols saber més sobre el descans saludable, no deixis de seguir el nostre blog!