En les estacions de tardor i hivern els tèxtils més comuns són els cobertors boutí, els edredons i les fundes nòrdiques. L’elecció d’un d’aquests tèxtils dependrà dels teus gustos personals, encara que en els últims anys les fundes nòrdiques han guanyat molts usuaris.

La funda nòrdica, comunament anomenat nòrdic, és l’element tèxtil que utilitzem per a cobrir el farciment que ens abriga durant els mesos de major fred. És un tèxtil compost per dues capes de teixit que s’uneixen pels laterals i la part superior, deixant el costat inferior (sempre situar-lo en la part inferior del llit) obert per a introduir l’interior del farciment embuatat (material que aporta calor).

Gràcies a les fundes nòrdiques podem donar-los una estètica més elegant, moderna i original als nostres dormitoris, així com un tacte més suau i agradable. D’altra banda, és important no confondre la funda nòrdica amb l’edredó nòrdic, no obstant això, l’una i l’altra són dues peces completament diferents.

Triar fundes nòrdiques

Per a triar la teva funda nòrdica existeixen principalment tres paràmetres que has de tenir en compte: composició, la forma de tancament i la mesura del llit. Un quart factor o paràmetre seria el disseny, però dependrà dels teus gustos personals i la decoració de la teva habitació. Actualment predominen els dissenys estampats o completament llisos.

Igual que uns altres tèxtils per al llit existeixen diferents mescles i composicions bàsiques per a les fundes nòrdica. Existeixen de fibra 100% natural, transpirables, suaus i de llarga durada (cotó 100%), de polièster 100% que no requereix planxa tenen un tacte suau i són de llarga durada i les fundes nòrdiques de composició mixta al 50% de polièster i cotó de fàcil planxat.

Hi ha tres formes per a tancar la funda nòrdica per a evitar que el farciment surti a l’exterior. El de coll d’ampolla consisteix en l’estrenyiment del teixit en la part inferior, la qual cosa permet introduir el farciment, subjectar-lo i evitar que surti mentre dorms. Un altre model és de base oberta amb pestanya superior i inferior, la pestanya superior subjecta el farciment i la inferior subjecta la funda nòrdica sota el matalàs. I l’última opció és amb una cremallera al llarg de la part inferior.

Finalment, És un dels aspectes que genera més inquietud a l’hora de comprar una funda nòrdica és: Em quedarà tala? És molt important conèixer la mesura exacta del teu llit per a triar la grandària apropiada de la teva funda nòrdica.

Farcits fundes nòrdiques

Actualment, podem trobar diferents tipus de farciments i gruixos per a la teva funda nòrdica. Els dos principals són el farciment nòrdic sintètic o els farciments nòrdics naturals. Els confeccionats amb materials sintètics poden ser de microfibra o fibra siliconada. D’altra banda, els farciments naturals es troben elaborats amb ploma o plomissol d’oca i ànec. Aquests tenen la qualitat d’evitar la dispersió de la calor gràcies a la seva principal característica aïllant.

Finalment, hem de triar el gruix d’aquest farciment. Aquest paràmetre es mesura pel gramatge del farciment; a més gramatge, més calor proporcionarà. El farciment pot ser de 100grs/m² fins als 400grs/m². Cal triar en funció de la temperatura del dormitori, la temperatura corporal o si dorms sol o acompanyat.

A Garcia Brufau disposem d’una àmplia gamma de fundes nòrdiques, per a totes les grandàries de llits, estils i preferències. Veuen a visitar-nos a Avinguda Alcalde Porqueres, 106 de Lleida i tria el que més s’adapti a les teves necessitats.