La hipersòmnia és un trastorn del son que es caracteritza per un son excessiu i constant.

Les persones que pateixen hipersòmnia tenen somnolència crònica durant tot el dia. Es tracta d’un trastorn que impedeix mantenir-se despert a qui el pateix, provoca fatiga, cansament, pèrdua de concentració i de memòria, i d’atenció a l’entorn en general. Per tant, també fa que sigui més difícil el desenvolupament normal tant de la vida laboral com de la vida familiar perquè aquestes persones es senten exhaustes la major part del dia. A més a més, aquestes sensacions poden generar comportaments rutinaris inconscientment.

La majoria de les persones que pateixen hipersòmnia no tenen problemes per dormir, però el son no resulta reparador. A vegades, es pot confondre la hipersòmnia amb la depressió perquè la persona es sent esgotada, el seu estat d’ànim es mostra més negatiu i disminueix el rendiment.

Un dels principals causants de la hipersòmnia és un altre trastorn del son: l’apnea del son. Ocorre mentre es dorm, quan la gola dificulta el pas de l’aire de forma normal fins als pulmons, i s’han de fer grans esforços per poder respirar. Altres causes poden ser l’excés de pes, prendre medicaments com tranquil·litzants, o no dormir suficients hores habitualment a la nit. Per combatre la hipersòmnia, és recomanable anar al metge, però també existeixen factors que poden ajudar a prevenir-la com cuidar el son i el descans, seguir un horari de son, tenir un bon matalàs que s’adapti a cadascú i portar un estil de vida saludable.