La tardor marca l’arribada del fred, i el nostre matalàs necessita adaptar-s’hi per a què el nostre descans i confort no se’n ressenti.  El canvi d’estació és el millor moment per a girar i voltejar el matalàs, per al seu correcte manteniment a més a més, d’allargar la seva usabilitat.

Hem de fer petites tasques de manteniment per a que el nostre descans no es vegi alterat i que el desgast sigui homogeni. Girar i voltejar-lo especialment en els canvis d’estació (primavera i tardor) és essencial per a prolongar la seva vida útil. Però a més a més, hem de valorar les característiques particulars de cada matalàs per a una millor conservació.

Si el nostre matalàs només té una cara haurem de girar-lo, si tenim un matalàs de dues cares, hem de girar-lo i voltejar-lo. El pas del temps comprimeix el material intern del matalàs, i si aquest desgast no es reparteix de forma equilibrada en el matalàs, apareixen malformacions que empitjoren el nostre descans.

Per no oblidar les nostres tasques de manteniment, ens marcarem en el calendari dos dates anuals per a girar i voltejar el matalàs. Primavera i tardor són les dates escollides, ja que corresponen a moments del any en què els canvis són majors. A la tardor arriba el fred, les fulles dels arbres cauen i el nostre estat d’ànim és més apàtic i trist. En canvi a la primavera, amb l’arribada del bon temps i el nostre estat d’ànim és més alegre.

Si el matalàs és nou, durant el primer any, les tasques de manteniment han de practicar-se amb més assiduïtat, invertint les zones en què reposen els peus i el cap, distribuint així, el desgast al llarg de tot el matalàs. Si el matalàs és antic i no s’ha realitzat cap tasca de manteniment, és hora d’establir períodes de gir i volteig. I si el matalàs ja supera els 10 anys d’edat sense haver-hi practicat un correcte manteniment, potser sigui hora de pensar en renovar-lo, ja que el nostre descans és fonamental per a portar uns hàbits saludables.