L’ortosòmnia és un trastorn del son detectat recentment, i gran part de la “culpa” d’això la tenen la tecnologia, els anomenats wearables i les noves aplicacions mòbils. En concret, el desenvolupament d’aplicacions que permeten controlar els nostres patrons de son i que haurien d’ajudar-nos a millorar el nostre descans són les que provoquen aquest trastorn al no saber com interpretar les dades que ens donen.
El cas és que les persones que pateixen ortosòmnia es desperten amb la sensació d’haver dormit bé, però quan veuen que les dades que mostren les aplicacions que analitzen la qualitat del son i el descans són negatives, el seu estat d’ànim canvia per complet. Comprovar les estadístiques i els resultats d’aquestes aplicacions es converteix en una obsessió que provoca que es deprimeixin, s’atabalin, s’alterin i es sentin intranquils. Aquesta situació genera estrès i fa més difícil conciliar el son.
Es tracta d’un trastorn del son difícil de detectar perquè els símptomes provocats per l’ortosòmnia afecten a l’estat d’ànim de les persones que la pateixen i no existeixen símptomes físics derivats directament d’aquest trastorn. Per tant, la solució es pot trobar en anar a un professional per fer teràpies psicològiques, tot i que de moment, és un trastorn tan recent que s’ha d’investigar per poder trobar solucions que realment puguin reduir l’estrès i facilitin la conciliació del son.
L’ortosòmnia s’ha afegit a la llista dels nombrosos trastorns del son, que cada cop són més difícils de combatre.
Deixeu un comentari