El sofà-llit  és un element imprescindible, ja que és un moble molt versàtil i una solució ideal per aquelles cases que no comptin amb molt espai o no tinguin habitació de convidats.

Si tu també vols equipar el teu saló amb un sofà llit, a l’hora d’escollir-lo has de pensar bé en l’ús que li hagis de donar. No és el mateix un sofà-llit per ús esporàdic, que un per a ús diari. En el primer cas, el més recomanable és optar per un model més econòmic i en el segon es recomana invertir en un model fabricat amb materials resistents i de qualitat.

Com escollir el sofà llit perfecte

Avui en dia poden trobar-se una àmplia varietat de sofàs llit, amb diferents dissenys i dimensions. Però per trobar el model que millor s’adapti a les teves necessitats i que garanteixi el descans dels teus convidats, t’has de fixar sobretot en l’espai que tens disponible, en els materials amb els quals està fabricat, en la qualitat del matalàs, en el disseny i en el tipus d’obertura.

Materials

La resistència i durabilitat són característiques que no poden faltar tant en els sofàs llit com en els sofàs convencionals. Així que opta sempre per materials d’alta qualitat i per peces amb una estructura reforçada.

Has de tenir en compte que l’opció més barata no és sempre la més adequada. Si realment vols un bon sofà-llit que mantingui les seves qualitats amb el pas del temps, és probable que hagis d’invertir una mica més.

Dimensions

Actualment, pots trobar sofàs-llit de diversos formats i dimensions. Per aquest motiu, abans de prendre una decisió, has de mesurar bé l’espai que tens disponible. Recorda que no tens per què instal·lar-lo al teu saló. Hi ha molts altres espais, com el despatx o la mateixa habitació de convidats. Les possibilitats són nombroses i la clau és aconseguir aprofitar el màxim d’espai.

Espais amplis

Si comptes amb un espai ampli on instal·lar el teu sofà-llit, els models chaise longue segueixen sent els més recomanats. Aquests sofàs acostumen a ser amplis, còmodes i molt versàtils, i et permetran disposar d’un llit de matrimoni extra en a penes uns segons.

Espais reduïts

En cas que el teu espai sigui bastant reduït, pots optar per una butaca llit. Aquest format és molt pràctic i molt econòmic, encara que pugui ser massa petit.

Disseny i tipus d’obertura

Els sofàs-llit també es poden classificar segons el seu disseny o tipus d’obertura. Encara que existeixen una gran varietat de tipus i estils, aquests són els sistemes més comuns:

Sistema italià

Obertura fàcil i ràpida. No és necessari retirar els coixins del suport ni del seient.

Sistema niu

Obertura fàcil i silenciosa, similar al clàssic llit niu. Sota els seients del sofà se situa el somier que es pot desplaçar fàcilment i en uns pocs segons.

Sistema Olimp

Una de les obertures més comunes i recomanades. El sofà es plega sobre si mateix i ocupa el mateix espai tant si s’utilitza com a sofà o com a sofà llit.

El més recomanable és que no et compliquis massa. Opta per un disseny pràctic, senzill i que sigui fàcil d’obrir.

Qualitat del matalàs

Un cop hagis trobat un model i disseny que encaixin perfectament amb l’espai que tens disponible, has de prestar atenció a la qualitat del matalàs. Pensa que encara que no li hagis de donar un ús diari, tot el món vol que els seus convidats descansin bé i que se sentin com a casa.

Els matalassos viscoelàstics o de làtex poden ser una bona opció pel teu sofà llit. Aquests models destaquen per la seva excel·lent adaptabilitat i resistència. A més, els models de làtex són més transpirables i posseeixen propietats hipoal·lergògenes, característiques que també convé tenir en compte pel matalàs del nostre sofà llit.